ETHAN JOHNS WITH THE BLACK EYED DOGS – ANAMNESIS

 


Als u een beetje thuis bent in de hedendaagse muziekwereld, dan zult u de naam van Ethan Johns zeker wel herkennen. Deze 50-jarige Engelse producer, songschrijver en multi-instrumentalist heeft vooral roem verworven als producer van platen van o.a. Ryan Adams, Paul McCartney, Kings Of Leon, Tom Jones, Crowded House, Crosby, Stills And Nash, Ray LaMontagne, Tift Merritt, The Vaccines, Paolo Nutini, Counting Crows en Jayhawks.

De appel valt hier duidelijk niet ver van de boom, zijn vader was niemand minder dan de legendarische producer Glyn Johns (The Rolling Stones, Eric Clapton, Led Zeppelin en The Who) en aldus is de muziek hem wel met de paplepel ingegoten. Tegenwoordig is Ethan Johns ook uitvoerend artiest, die zijn debuutalbum voorzag van de veelzeggende titel "If Not Now Then When?" (2012). Al bracht hij als soloartiest al platen uit sinds 1991, namelijk het album "Independent Years"

Het album "The Reckoning" (2014) wordt door zijn oude vriend Ryan Adams geproduceerd en de terugkeer naar Engeland werkt inspirerend, want al snel verschijnt de opvolger "Silver Liner" (2015). Deze plaat bevat een klinkende combinatie van Amerikaanse countryrock en Britse folkrock, waarop de geest van de jaren zeventig nostalgisch rondwaart. Begeleid door het gelegenheidstrio The Black Eyed Dogs, her en der aangevuld met een handvol gastmuzikanten onder wie Americana-icoon Gillian Welch, beperkt Johns zich op deze plaat tot zang en gitaar, terwijl hij in dienst van anderen toch zo vaak fungeert als eenmansorkest.

In het najaar van vorig jaar bracht hij zijn vijfde album "Anamnesis" (2018) uit met The Black Eyed Dogs, wederom een echte countryparel net als diens voorgangers. Dit album is gebaseerd op een 17e eeuws gedicht maar dat weerhield hem er niet van een tijdloze americana klassieker af te leveren. Als eigenaar van record label Three Crows Music komt hij nu met dit zeventien tracks tellende album, mooi verdeeld over twee schijfjes, op de markt, dat een prachtig juweel is en daarmee voor een deel een reflectie vormt van de mensen waarmee hij heeft samengewerkt. Bij het beluisteren van deze songs kan je dan ook een vleug inspiratie horen van deze artiesten. Dit nieuwe album is vooral een episch album want als je het album wilt hebben, moet je een fysiek exemplaar kopen omdat dit niet digitaal beschikbaar is, een standpunt tegen deze cultuur en de problemen die het veroorzaakt dat artiesten hun rechtvaardige beloningen niet ontvangen.

In zijn lange muzikale carrière was hij een aantal jaren de drummer-gitarist bij Crosby, Stills And Nash en speelde hij als gitarist in de begeleidingsband van Emmylou Harris en Ryan Adams. Voor zijn nieuwe plaat vormt hij een band met de dames Georgina Leach op viool en Stephanie Jean Kid op keyboards naast de heren Nick Pini op basgitaar en Jeremy Stacey op drums. Het album werd effectief opgenomen gedurende een periode van twee weken in de eigen studio van Johns aan het einde van zijn tuin met de vernoemde muzikanten die allemaal hun steentje hebben bijgedragen aan de uiteindelijke productie.

Na een muzikale introductie begint het album met "Runaway Train", een lekker rommelig liedje dat wordt gevolgd door "Ruskin's Farthing" een stuk dat verwijst naar een rechtszaak tegen de negentiende-eeuwse invloedrijke kunstcriticus John Ruskin waar geen kosten werden toegekend in schadevergoeding. Zoals je je kunt voorstellen, is dit geen standaardonderwerp voor een americana song, maar het feit is dat Johns het nummer zo goed aflevert. "Leaving It All Behind" heeft een fantastisch aanstekelijk refrein terwijl het lang uitgesponnen "Twenty First Century Paranoid Blues" ons allemaal aanspreekt.

Het album heeft een organisch tintje met liedjes die zeker niet worden overhaast en aangemoedigd om hun natuurlijke einde te vinden. Inderdaad, veel nummers overschrijden acht minuten en de majestueuze afsluiter bestaande uit drie nummers "Caught Up In The Hard Times / Only One / The Wedding" bouwt op tot een manische finale die deze dubbelaar briljant afrondt. Dit is een authentieke, organische americana-plaat waarvan de nummers als één geheel in elkaar overlopen, nummers met meeslepende verhalen en thema’s, waarmee Ethan Johns gewoon eens lekker doet wat hij zelf wil.

Mar 20, 2019 Oldenzaal (NL) Cobblestone
Mar 21, 2019 Leiden (NL) Qbus
Mar 22, 2019 Amsterdam (NL) Q-Factory
Mar 23, 2019 Arnhem (NL) Luxor
Mar 24, 2019 Drachten (NL) Iduna
Mar 25, 2019 Oostende (B) De Zwerver


CD 1:
The Invitation
Runaway Train
Ruskin’s Farthing
Jackie Lee
Leaving It All Behind
Out Of The Wild
The Knot Of Aurelius Augustine
Lost In Time
Couldn’t Let Go

CD 2:
O.K. Pilgrim
Twenty First Century Paranoid Blues
Spare A Thought For Katie Bell
Reality Dance
The Road To Evermore
Caught Up In The Hard Times
Only One
The Wedding

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Three Crows Music / Proper
distr.: Bertus

video